Borealy.ro s-a mutat pe Windows Azure. Care este castigul?

BorealyBorealy Gifts este un magazin online specializat pe cadouri, bijuterii și decorațiuni cu oeste 1.000 de produse la vanzare. Traficul lunar este de cca 2.500 vizite pe zi, cu valori semnificativ mai mari de sărbători cand iese intreg poporul la cumparaturi. Valoarea medie a coșului de cumpărături pe Borealy.ro a fost de 300 RON. Complementar magazinului online, compania Borealy Gifts operează și un showroom în București. (prin zona Piata Charles DeGaulle, daca va intereseaza)

Cerințe

În primii doi ani de activitate, Borealy.ro a funcționat pe o platformă de e-Commerce open-source, găzduită la un furnizor local, inițial pe o mașină virtuală, iar ulterior pe un server dedicat. Această situație genera dificultăți în gestionarea vârfurilor de trafic din perioada tuturor sărbătorilor anuale, deoarece infrastructura IT era dimensionată pentru un trafic mediu, iar contractarea temporară a unor resurse hardware suplimentare nu era simplu de realizat. Astfel, era afectat timpul de încărcare al platformei, indicator pe care Borealy în consideră relevant în efortul de creștere a ratei de conversie.

Asigurarea unei viteze optime de încărcare este un obiectiv important pentru Borealy, în contextul în care internetul de mare viteză a obișnuit piața cu o experiență de navigare rapidă, indiferent de complexitatea site-urilor. În comerțul online, 4-5 secunde de așteptare la încărcarea unor informații sau imagini înseamnă foarte mult. Clienții nu au răbdare și prin urmare dacă platforma nu oferă un răspuns prompt, părăsesc rapid site-ul, ceea ce evident afectează imaginea și vânzările, consideră Eugen Rasoiu, Director General Borealy Gifts.Borealy

Structura traficului Borealy.ro provine în proporție de 70% din Google Adwords și 30% din căutări organice, însă traficul organic are o rată de conversie dublă. Astfel, un timp mic de răspuns al platformei aduce pentru Borealy o poziționare mai bună pe motoarele de căutare și implicit posibilitatea obținerii unei rate de conversie superioară. Magazinul online Borealy.ro oferă un număr mare de produse pentru care sunt disponibile patru până la opt imagini de rezoluție bună și numeroase elemente informative, ceea ce face ca baza de date să fie mare, iar interogările să dureze.  Experiența ultimilor ani ne-a arătat că există o legătură strânsă între timpul de răspuns al platformei și rata de conversie. Astfel, ne-am propus să oferim clienților o experiență de navigare plăcută atât prin abundența informațiilor cât și printr-un răspuns prompt al platformei de e-Commerce, ceea ce implică însă existența unei infrastructuri IT performante afirmă Eugen Rasoiu.

Ce rezolvare a adus mutarea pe Windows Azure?

Pentru atingerea acestor obiective, Borealy avea nevoie de o platformă de e-Commerce foarte performantă, cu funcționalități mai complexe și care să ofere suport pentru creșterea activității atât prin creșterea volumului de vânzări locale cât și prin extinderea pe alte piețe. Căutam o platformă care să se aducă un plus de performanță și să poată susține creșterea Borealy pe termen lung. Complementar însă, platforma avea nevoie și de o infrastructură IT performantă care să ne permită atingerea obiectivelor în termeni de viteză de încărcare și scalabilitate mai afirmă reprezentantul Borealy.

În 2012, după o analiză a pieței de profil, Borealy a luat decizia trecerii la platforma de e-Commerce Magento, pentru care a găsit referințe relevante pe piața locală. Borealy.ro a migrat pe noua platformă și a ajustat procesele de lucru la complexitatea mai ridicată a Magento pentru a obține un plus de performanță din perspectivă tehnică și de business. Am luat decizia trecerii pe Magento într-o etapă a dezvoltării companiei în care platforma inițială nu mai făcea față cerințelor și era nevoie urgentă de un upgrade. Am optat pentru o soluție performantă care, indiferent de volumul de trafic, să ne permită o creștere fără investiții și schimbări ulterioare declară Eugen Rasoiu.

Timp de un an, platforma de e-Commerce Magento, a rulat tot pe un server dedicat la un furnizor local. Monitorizarea constantă a arătat că timpul de încărcare al platformei era însă necorespunzător cu obiectivele inițiale și prin urmare Borealy a trecut la identificarea unei soluții. Consultanța pentru acest proces a fost asigurată de Zitec, o companie cu experiență pe implementarea platformei Magento la companii relevante din comerțul on-line românesc.

Susținută de Zitec, trecerea la serviciul de Cloud Computing Microsoft Windows Azure a fost alternativa ideală, deoarece oferea flexibilitate în contractarea serviciilor de infrastructură necesare, fără investiții inițiale și fără nevoia unor competențe IT interne. Știam foarte bine ce înseamnă Cloud Computing, ce nu știam însă era dacă ne putem permite să migrăm la Cloud și aveam convingerea greșită că această migrare implică un proces complex și costisitor. Din discuții cu Zitec și Microsoft am înțeles realitatea, iar în final procesul a fost mai simplu, mai rapid și mai ieftin decât mă așteptasem inițial consideră Eugen Rasoiu. Migrarea la Microsoft Windows Azure a fost gestionată în întregime de Zitec. O imagine a platformei a fost copiată în Cloud, iar după realizarea configurărilor necesare a fost activată, iar serverul vechi scos din funcțiune. Procesul a fost simplu și a determinat doar un down-time de 20 de minute care nu a avut nici un impact asupra activității. Pe Windows Azure, Borealy a optat inițial pentru o mașină virtuală din categoria Medium (2 nuclee virtuale și 3.5 GB RAM) realizând ulterior un upgrade la categoria XL (8 nuclee virtuale și 14 G RAM) atunci când traficul crescut a necesitat putere de calcul suplimentară.

Beneficii

Creșterea performanței este beneficiul principal obținut de Borealy.ro prin migrarea la Windows Azure. Viteza de încărcare a site-ului a crescut cu cca 50%, la 3.5-4 secunde în medie față de 7-8 secunde anterior și se datorează atât trecerii pe serviciul de Cloud al Microsoft cât și optimizărilor la nivel de platformă realizate de Zitec. Timpul de răspuns al serverului este de cca 0.9-1.2 secunde, urmând a fi redus la 0.2-0.3 secunde în urma unor optimizări viitoare.

Reducerea timpului de răspuns a avut ca efect creșterea ratei de conversie cu 30% în prima lună după migrare. Conform așteptărilor, efectul pozitiv al scăderii timpului de încărcare prin mutarea în Windows Azure și trecerea la funcționalităților superioare ale platformei Magento a fost obținerea unei rate superioare de conversie și implicit la o creștere a vânzărilor Borealy. O evaluare mult mai exactă va fi posibilă după o perioadă mai lungă de timp, însă o primă analiză arată creșteri considerabile ale vitezei de încărcare a site-ului Borealy.ro precum și a ratei de conversie a vizitelor, afirmă Eugen Rasoiu.

Un alt beneficiu al migrării pe Windows Azure este reducerea costurilor de hosting cu 50%. Găzduirea platformei Magento în Cloud-ul Microsoft a adus pentru Borealy.ro o reducere la jumătate a costurilor cu infrastructura, iar pe viitor, prin posibilitatea trecerii la mașini virtuale superioare în timpul vârfurilor de trafic, reducerea costurilor va fi și mai accentuată. Chiar dacă nu partea financiară a fost obiectivul migrării la Windows Azure, reducerea cu 50% a costurilor de hosting a fost un bonus binevenit, consideră Eugen Rasoiu.

La fel de importantă este și flexibilitatea în adăugarea sau eliminarea infrastructurii IT necesară depășirii vârfurilor de trafic din perioada sărbătorilor, deoarece Windows Azure oferă un nivel de scalabilitate imposibil de atins de către un furnizor tradițional de hosting. Este foarte dificil, în relația cu un furnizor local de hosting, să extinzi temporar infrastructura IT contractată, mai ales atunci când este vorba de un server dedicat. Procesul implică multă muncă și upgrade-ul pentru o perioadă scurtă de timp nu se justifică economic. Elasticitatea oferită de Cloud-ul Microsoft este un beneficiu real, pentru că plătim doar ceea ce consumăm, iar adăugarea și apoi eliminarea resurselor contractate este o simplă formalitate, mai afirmă Rasoiu.

Susținerea dezvoltării pe termen lung. Planurile de viitor ale Borealy sunt foarte ambițioase, compania se pregătește de abordarea mai multor piețe externe, platforma Borealy.com fiind aproape gata de lansare, iar versiunile localizate pentru Franța, Germania și Marea Britanie sunt planificate pentru lansare tot în 2014. Pentru mine, avantajul principal adus de Windows Azure și Magento este confortul. Am siguranța că am rezolvat problema hosting-ului și îmi pot direcționa timpul și energia către aspecte mai importante ale afacerii pe care o conduc. Mă bazez pe o combinație de servicii în Cloud, cu o platformă performantă și un partener IT capabil să mă ducă la un nivel superior de dezvoltare. Borealy.com este următoare provocare, prin care abordam piața europeană. Ne așteptam la o creștere considerabilă a traficului dar sunt sigur că îl vom putea susține din Cloud, declară Eugen Rasoiu.

Pentru Borealy, Windows Azure și Zitec înseamnă siguranța tehnologică necesară dezvoltării pe termen lung, într-un mod simplu și rapid, cu cele mai bune costuri și fără problemele generate de IT-ul tradițional.

 

Comentariile sunt inchise.