Rechizitelemele.ro merge mai bine cu Windows Azure

dacrisDacris este unul dintre principalii jucători pe piața de birotică și papetărie cu o vechime de 18 ani și o cotă de piață semnificativă. Compania este unic importator al produselor Pilot și distribuitor pentru branduri precum: 3M, Esseltte, SKAG, Fellowes, Tarifold, DoubleA,  Xerox, HP, Rapid, Aero, Noki, Rapescu, Trodat, Tork si altele. Dacris are o prezență națională extinsă prin 7 depozite logistice care acoperă segmentul de clienți business, clienți de tip retailer (rețele de magazine mari, librarii independente etc) dar și o prezență online prin magazinele virtuale papetarie.net si rechizitelemele.ro care acoperă segmentul de vânzare cu amănuntul. Această activitate a devenit mai intensă în ultimii 5 ani, si a cunoscut o creștere continuă atât la nivelul produselor disponibile cat și a volumelor de vânzări.

Rechizitelemele.ro reprezintă principalul canal de retail al companiei Dacris și a fost lansat în Septembrie 2011. Magazinul pune la dispoziția pieței, peste 3000 de produse, într-o gama foarte diversificată, de la rechizite pana la tablete, acoperind practic întreg necesarul pentru scoală al unui copil, dar nu numai. Traficul depășește 1500 de vizitatori unici pe zi, fiecare client alocând aproximativ 2.5 minute pentru fiecare vizită. Rata de conversie este mult peste media pieței, cu un număr mediu de 5 produse pe comandă la o valoare a coșului mediu de cca 130 RON, conform analizelor pe ultimele 3 luni.

Situația inițială

În 2011, la momentul lansării proiectului Rechizitelemele.ro, Dacris a optat pentru o platformă de e-Commerce dezvoltată de o companie locală și care acoperea cerințele funcționale inițiale. Mai mult, același furnizor asigura și găzduirea platformei pe o infrastructură IT proprie. În ultimii ani însă, pe fondul creșterii constante a activității, aceasta platformă a devenit insuficientă pentru cerințele de performantă și eficiență ale Dacris. Mai mult, în ciuda unui SLA aparent acoperitor, disponibilitatea înregistrată de Rechizitelemele.ro a fost mult sub așteptări.  „Platforma era instabilă, iar comenzile erau procesate greoi fără ca numărul acestora să fie prea mare. În situații extreme, precum Black Friday și campania Back To School când traficul a înregistrat valori de 15-20 de ori mai mari, întreruperile au depășit chiar și câteva ore consecutiv,” afirmă Veronica Mircea, Director de Marketing, Dacris.  Răspunsul greu al platformei ducea la abandonarea comenzii si implicit la pierderea unor oportunități importante. În egală măsură, imaginea companiei și a magazinului online erau afectată de această situație, iar pierderile pe termen lung puteau fi considerabile. În acest context, managementul Dacris a luat decizia schimbării platformei și a serviciilor de găzduire cu obiectivul de a livra clienților una dintre cele mai bune experiențe de retail din online-ul românesc.

Veronica Mircea

Veronica Mircea, Director Marketing Dacris

Soluția

În toamna anului 2012, după o experiență de Black Friday complet nesatisfăcătoare, Dacris a inițiat un proces de selecție a unei noi platforme, cerințele principale fiind alegerea unei soluții standardizate care să elimine dependența de un dezvoltator anume si obținerea unui nivel ridicat de disponibilitate și scalabilitate în perioadele cu trafic intens. După analiza mai multor oferte, Dacris a ales soluția propusă de Zitec, bazată pe platforma de e-Commerce Magento găzduită pe Microsoft Windows Azure. „Zitec a fost singura compania care ne-a propus o soluție de tip cloud computing, restul ofertelor bazându-se pe furnizori locali de hosting. Am avut încredere în soluția propusă de Zitec, fără să ne bazam doar pe intuiție, iar pe lângă platforma Magento a contat foarte mult și numele Microsoft”, consideră Veronica Mircea. Alte elemente relevante în luarea deciziei au fost SLA-ul cu răspundere financiară oferit, precum și nivelul ridicat de securitate asigurat de centrele de date Microsoft.

 

 

Zitec a  dezvoltat proiectul în PHP pe baza variantei Community a platformei Magento. Datorită dependentei platformei Magento de sistemul de baze de date MySQL, Zitec a utilizat Linux ca sistem de operare pe mașinile virtuale din cloud, o abordare nu tocmai obișnuita pentru Windows Azure. Procesul de configurare a aplicației în cloud a fost simplu, deoarece Microsoft pune la dispoziție imagini pentru o gamă variată de distribuții Linux și astfel prima etapă a fost realizată integral din portalul de management Windows Azure. În cea de-a doua etapa a fost instalat și configurat Nginx ca web server, PHP-FPM pentru procesarea PHP și Memcached pentru a stoca sesiunile PHP și cache-ul Magento. Zitec a optat pentru aceasta arhitectura web deoarece asigură scalabilitatea aplicației și oferă performanțe mai bune decât alte infrastructuri similare.

Care este castigul pentru Dacris?

Adoptarea Magento și Windows Azure a adus o îmbunătățire majoră a performanțelor magazinului online Rechizitelemele.ro, iar beneficiile  provin din două direcții. Pe de o parte platforma Magento aduce un plus de eficientă operațională, printr-o soluție mai performantă de preluare si procesare a comenzilor precum și prin existenta unui număr mare de funcționalități predefinite, iar pe de alta, Windows Azure oferă o  disponibilitate ridicată și flexibilitatea necesară acoperirii vârfurilor de trafic.

Principalele beneficii sunt:

Creșterea vânzărilor prin asigurarea disponibilității serviciilor în perioadele cu încărcare ridicată. Windows Azure asigură scalabilitatea necesară funcționarii impecabile a magazinului online în condițiile unui trafic intens generat de campanii promoționale, evenimente gen Black Friday etc iar astfel oportunitățile de vânzare nu vor fi ratate. Mai mult, platforma Magento pune la dispoziție informații detaliate despre calitatea traficului si structura vânzărilor ceea ce permite o rafinare a politicii de marketing și implicit generarea unor campanii mai atractive. „ În campania de relansare, magazinul a funcționat impecabil, iar timpul de răspuns al platformei a fost în parametrii optimi. Pentru noi este important sa știm ca nu suntem limitați din punct de vedere tehnic, iar acum suntem gata să investim mai mult în programe de marketing care sa genereze o  creștere susținuta a vânzărilor”, afirmă Veronica Mircea.

Plata serviciilor în funcție de resursele consumate. Modelul de cost oferit de Microsoft pentru serviciile cloud este flexibil și implică plata doar a resurselor consumate. Veronica Mircea evidențiază că „modelul flexibil de calcul al costurilor, oferit de Microsoft, a fost foarte apreciat de managementul Dacris și este un câștig evident al proiectului.”

Creșterea nivelului de securitate. Platforma de e-Commerce și baza de date aferentă sunt găzduite într-un centru de date Tier 4 (disponibilitate 99,982%), care respectă cele mai exigente standarde de securitate. „Nivelul de securitate oferit de Microsoft este foarte ridicat, iar Departamentul IT al Dacris a considerat că suntem acoperiți din toate punctele de vedere” consideră Veronica Mircea.

Reducerea riscurilor prin existența unui SLA cu răspundere financiară. Spre deosebire de alți furnizori locali, Microsoft își asumă răspunderea pentru nivelul garantat al disponibilității, securității și confidențialității datelor găzduite pe Windows Azure, ceea ce duce la dezvoltarea unor relații de colaborare bazate pe încredere.

Îmbunătățirea imaginii magazinului online Rechizitelemele.ro. Mutarea pe Windows Azure și trecerea la platforma de e-Commerce Magento aduce pentru Rechizitelemele.ro o disponibilitate maximă, un timp de răspuns foarte prompt și procesarea rapidă a comenzilor, ceea ce contribuie direct la îmbunătățirea imaginii în fața clienților.

Creșterea competitivității Creșterea flexibilității în adaptarea la condițiile pieței. Soluția oferită de Zitec, pune la dispoziția Dacris toate uneltele necesare pentru a se diferenția față de concurența directă și a câștiga cotă de piață. „Cu Magento și Windows Azure suntem foarte competitivi din punct de vedere tehnic, putem crește calitatea traficului, rata de conversie și implicit cota de piață,  pentru a fi liderii pieței de rechizite online” afirmă Veronica Mircea.

Comentariile sunt inchise.