ApaNova stocheaza datele pe EMC VNX

VNXPentru stocare datelor generate de sistemele operaționale, Apa Nova Bucuresti utiliza sisteme HP de tip MSA și EVA (Enterprise Virtual Array) într-o structura foarte eterogena. Echipamentele de stocare erau versiuni diferite, construite pe tehnologii diverse și fuseseră cumpărate în perioade diferite de timp.  Sistemul de management era descentralizat, iar pentru îmbunătățirea performanțelor era nevoie de intervenții manuale frecvente. Această situație genera probleme de interfațare și inducea un efort mare de administrare din partea echipei IT. Mai mult, gradul de încărcare era maxim și se depășea capacitatea recomandată de producător.

De asemenea, fiind 10 echipamente diferite, conectarea lor în SAN era mai dificilă. În acest context, Departamentul IT avea la dispoziție două opțiuni: adăugarea unor noi cutii de discuri echipamentelor existente pentru a extinde capacitatea existenta sau cumpărarea unor echipamente noi care să ofere o serie de plusuri tehnologice.  După o analiză internă și fundamentarea unui set de cerințe, echipa Apa Nova Bucuresti a optat pentru achiziția unui sistem de stocare nou care să ofere o capacitate mare, scalabilitate extinsă precum și funcționalități superioare de administare.

Soluția

Mediul IT al Apa Nova Bucuresti este bazat pe tehnologie VMware, este centralizat și virtualizat, ceea ce direcționa către un sistem de stocare pregătit pentru acest mediu.  Mai mult, noua soluție trebuia să ofere alături de un management centralizat și funcționalități de Automatic Tiering, facilitate care optimizează așezarea pe disc a datelor, în funcție de frecvența de acces a accestora. Pe baza acestor cerințe a fost inițiat procesul de identificare a soluției potrivite.  „Am analizat piața de soluții denumită generic midrange storage și am identificate două produse potrivite cu cerințele noastre și care ofereau  funcționalități similare. În final, am ales soluția EMC VNX  pe considerente legate de nivelul premium al produsului precum și de accesul rapid la documentatie și specificații tehnice afirmă Catălin Ivanov-Jucan, Manager IT , Directia Sisteme Informatice și Administrativă, Apa Nova Bucuresti.

Proiectul a fost derulat cu integratorul Crescendo care este partener și deține competențe și certificări pe ambele tehnologii.  Crescendo a furnizat transparent informații despre cele două soluții, decizia de achiziție fiind luată 100% de echipa Apa Nova Bucuresti. În urma procesului de selecție,  Apa Nova Bucuresti a decis achizitionarea a doua sisteme de stocare EMC VNX 5700 pe care să consolideze 10 dintre echipamentele folosite anterior.

Proiect

Proiectul de implementare s-a derulat în perioada a doua jumătate a anului 2011.  Sistemele VNX au fost instalate în cele două centre de date ale Apa Nova Bucurețti. Compania a optat pentru două sisteme identice pentru o integrare facilă și un nivel ridicat de redundanță, dar si pentru posibilitatea  portării facile a mașinilor virtuale între cele două echipamente. Prima etapă a fost mutarea majorității mașinilor virtuale care țin apliațiile critice de pe echipamentele vechi pe EMC VNX. Procesul a fost facilitat de utilizarea SANCopy, un instrument de migrare a datelor care ne-a permis copierea rapidă și facilă a datelor de pe sistemele vechi pe cele noi. Obiectivul final este migrarea întregului mediu de producție pe sistemele de stocare EMC. Cele două sisteme EMC VNX sunt dedicate în proporție de 90% aplicațiilor critice de business SAP și ORACLE.

Beneficii

 Utilizarea unei solutii premium pentru stocarea datelor, precum EMC VNX, a adus companiei Apa Nova Bucuresti o serie de beneficii imediate, atat la nivel de reducere a complexității sistemului IT și a volumului de muncă indus de administrarea acestuia, cât și de creștere a performanțelor tehnice. Deloc de neglijat a fost si impactul asupra reducerii costurilor. Consolidarea a 10 sisteme de stocare pe doar două echipamente aducând o reducere a consumului de energie și a suprafeței alocate în centrele de date. Mai mult, sistemele de stocare eliberate în urma acestui proiect vor fi folosite pentru necesități mai puțin critice, ceea ce va scuti Apa Nova Bucuresti de unele cheltuieli suplimentare pe viitor.

-          Reducerea cu 50% a volumului de muncă aferent administrării  și monitorizării sistemului de stocare prin facilitățile de management centralizat oferite de echipamentele EMC VNX. „Existența unei singure console de administrare și monitorizare ne permite să efectuăm operațiunile de rutină mult mai eficient, într-un timp mai scurt și cu o echipă mai redusă. Estimez că utilizarea EMC VNX a redus cu 50% acest volum de muncă”, consideră Cătălin Ivanov.

 

-          Reducerea costurilor operaționale prin trecerea de la un mediu eterogen la unul centralizat.Reducerea de costuri se regăsește pe mai multe paliere: reducere consum de energie electrică pentru alimentare și răcire, reducerea suprafeței alocate în centrul de date, simplificarea sistemului de cablare. La fel de importante sunt costurile induse de mentenanță și service care acum sunt generate de două echipamente și nu de zece” afirmă Cătălin Ivanov.

-           Reducerea costurilor logistice prin consolidarea mediilor de stocare.  Trecerea de la 10 sisteme de stocare la unul singur (echipamentele EMC VNX sunt identice) elimina nevoia menținerii unei logistici complexe din punct de vedere al discurilor și al altor componente, piețe de schimb etc.

-          Reducerea costurilor induse de stocarea datelor. Volumul de date generate de sistemul informatic al Apa Nova Bucuresti crește cu circa 100 GB/lună, ceea ce are un impact atât asupra spațiului de stocare pentru mediul de producție, cât și la nivel de back-up și genereaza constant costuri cu achiziția unor discuri suplimentare. „EMC VNX oferă o capacitate de stocare mai mare, scalabilă, iar sistemul de Automatic Tiering permite cumpararea de discuri lente și implicit ieftine pentru datele istorice care sunt accesate foarte rar și discuri rapide și implicit mai scumpe doar pentru informațiile care sunt accesate mai frecvent . Anterior nu aveam această diferențiere și cumpăram același tip de discuri pentru toate categoriile de date” afirmă Cătălin Ivanov.

-          Creșterea scalabilității. Echipamentele anterioare permiteau adăugarea unui număr de maxim 3 cutii de discuri, în timp ce capacitatea EMC VNX poate fi extinsă până la 1500 de discuri.

-          Creșterea vitezei de lucru pentru aplicațiile critice (SAP și Oracle) care folosesc sistemul de stocare EMC.  Pentru aplicațiile consumatoare de resurse: raportare, analiză etc echipamentele EMC prin utilizarea unor medii de stocare mai rapide (SSD) au adus o creștere considerabilă de performanță și implicit a calității serviciilor livrate intern de către Departamentul IT.

 

apa-nova-logo Apa Nova Bucureşti, filiala în România a companiei Veolia Eau (divizia de apă a grupului Veolia Environnement) are principal obiect de activitate gestiunea resurselor de apă, tratarea şi distribuirea apei, precum şi evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, fiind concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din Municipiul Bucureşti, pe o perioadă de 25 de ani, începând cu anul 2000. Apa Nova Bucuresti adminsitrează propria infrastructură IT: servere, storage, networking, distribuită în două centre de date, iar ca soluții de business foloseste SAP, Oracle precum și alte aplicații care rulează baze de date Oracle. Compania are cca 120.000 de clienti și peste 1.700.000 de consumatori. Cifra de afaceri pe 2011 a depasit 498 milioane RON.

 

Pentru mine avantajul major îl reprezintă managementul centralizat pe care îl oferă echipamentele EMC VNX  și care a redus presiunea angajării unor resurse suplimentare în cadrul departamentului IT al Apa Nova Bucuresti și a redus considerabil volumul de muncă necesar administrării sistemului de stocare a datelor.” Ivanov-Jucan Catalin , Manager IT, Directia Sisteme Informatice si Administrativa.

Comentariile sunt inchise.