Caroli Foods virtualizeaza infrastructura cu Hyper-V

VirtualizareActivitatea unei companii precum Caroli Foods Group se desfășoară fără întrerupere: 24/7, iar IT-ul trebuie să ofere disponibilitatea necesară. Pentru atingerea acestui obiectiv, Caroli a ales Microsoft Windows Server 2012 pentru virtualizarea și administrarea infrastructurii IT. Proiectul a permis nu doar atingerea unui nivel ridicat de disponibilitate dar și o reducere a costurilor prin exploatarea mai eficientă a serverelor și sistemelor de stocare deja existente. Mai mult, prin alocarea dinamică a resurselor, Windows Server 2012 a dus la optimizarea modului de rulare a aplicațiilor de business și la asigurarea fluenței în utilizare.

Caroli, dincolo de mezeluri

Caroli Foods Group este liderul pieței de mezeluri proaspete din România. Compania deține o unitate de producție în Pitești, cu o suprafață de 15000 de metri pătrați, care este certificată în conformitate cu ISO 9001:2000 și respectă standardele HACCP (The Hazard Analysis Critical Control Point Sytem) din domeniul siguranței alimentare. Distribuția produselor este asigurată printr-o rețea de 9 depozite regionale și o flotă comercială proprie, către peste 5000 de magazine și puncte de desfacere.

Caroli Foods Group consideră tehnologia drept un pilon important care stă la baza succesului și atingerii obiectivelor de a oferi cele mai bune produse și servicii consumatorilor. Prin urmare, compania a investit atât în utilaje moderne, dotate cu computere de proces, care derulează programele prestabilite pentru fiecare operație si produs fabricat, precum și într-o infrastructură IT profesională. Din punct de vedere IT, compania operează un Centru de Date cu peste 50 de servere și sisteme de stocare profesionale ( IBM și Dell) precum si o serie de soluții care includ: ERP, WMS (Warehouse Management System), SFA (Sales Force Automation), Optimizare rute de transport, Business Inteligence, etc. Soluțiile sunt accesate remote pe tehnologie Microsoft Terminal Services, prin intermediul unui VPN. Infrastructura IT este virtualizată în proporție de 50% și este administrată de o echipă de specialiști formată din 8 persoane.

_DSC9549

Cristian Asanache

Situația inițială

Datorită specificului activității Caroli, sistemul informatic înregistrează tranzacții 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, cu inevitabile vârfuri de încărcare pe anumite aplicații critice. Astfel, Departamentul IT trebuie să asigure continuitatea operațională și disponibilitatea permanentă a resurselor IT la un nivel optim, dar și un grad ridicat de agilitate a întregii infrastructuri.

Pentru virtualizarea infrastructurii IT, până în 2012 Caroli Foods Group a utilizat o versiune gratuita a unei platforme comerciale de virtualizare, care nu includea consola de management și avea limitări la nivel de funcționalități. Managementul mașinilor virtuale era dificil și solicita multă atenție și timp din partea echipei IT, iar soluția nu permitea comutarea automată între controllerele unui sistem de stocare când unul dintre acestea era nefuncțional și nici nu permitea alocarea dinamică a resurselor hardware pentru fiecare mașină virtuală în parte. Astfel, aplicațiile mari consumatoare de resurse precum cea care asigură optimizarea rutelor de transport, în perioadele cu vârf de încărcare, aveau latențe mari în funcționare și generau unele disfuncționalități la nivelul proceselor de business, precum și nemulțumiri din partea utilizatorilor. „Dincolo de lipsa unei console performante pentru managementul infrastructurii virtualizate, soluția anterioară nu ne oferea detalii de putere, consum pentru fiecare mașina în parte și nici nu puteam aloca dinamic resursele disponibile. Prin urmare, Departamentul IT aloca prea mult timp administrării, iar unele aplicații răspundeau greu în perioadele cu încărcare ridicată. Pentru asigurarea eficienței proceselor de business, se impunea identificarea și adoptarea unei soluții comerciale”, afirmă Cristian Asanache, IT Manager Caroli Foods Group.

Complementar, existau cerințe pentru schimbarea aplicației de back-up existente, fiind necesara identificarea unei soluții care să ofere o derulare centralizată și eficient a activităților de back-up și restore (bare-metal recovery, sisteme de fisiere, system state, baze de date SQL). Pentru soluția ERP, cu o bază de date SQL, se realiza un back-up complet în fiecare zi, însă fereastra necesară acestui proces dura câteva ore, situație care nu corespundea necesităților actuale de business ale companiei.

Alegerea soluției

În 2012, pentru asigurarea unor servicii interne de cea mai bună calitate și pentru a răspunde cerințelor cu privire la reducerea riscurilor operaționale, Caroli Foods Group a decis schimbarea platformei de virtualizare. Departamentul IT a inițiat o analiză comparativă a soluțiilor comerciale existente pe piață, evaluare axată pe: costuri, funcționalități, nivel disponibil de suport dar și cunoașterea tehnologiei de către echipa proprie, iar Microsoft Windows Server 2012 cu Hyper-V a răspuns cel mai bine cerințelor din toate punctele de vedere.

Complementar, echipa Caroli Foods Group începuse și căutarea unei soluții de back-up la nivel de server care să ofere performanțe superioare și care să poată fi integrată în proiectul de realizare a unui centru de Disaster Recovery pe care compania îl are în planul de investiții. În acest context, Departamentul IT a evaluat și Data Protection Manager, o componentă cheie a Microsoft System Center 2012 „Obiectivul nostru era să atingem un nivel superior de siguranță și confort în managementul infrastructurii IT, inclusiv a celei virtualizate, iar pentru aceasta aveam nevoie de o platformă mai bună. Prima dilemă a fost în ce software să facem investiția? Care era soluția cea mai avantajoasă pentru Caroli?.. În urma analizei pieței de profil, ne-am convins că Microsoft Windows Server 2012 împreuna cu Microsoft System Center 2012 este cea mai bună alegere deoarece oferă funcționalități precum Hyper-V Replica/ Live Migration și alocare dinamică de resurse, iar modelul de licențiere este foarte flexibil și include atât sistemele de operare cat si platforma de virtualizare, consola de management a mașinilor virtuale precum și o soluție de back-up, ceea ce făcea prețul foarte atractiv,” afirmă Cristian Asanache, IT Manager, Caroli Foods Group.

În egală măsură, pentru decizia Caroli a contat și serviciile de suport pe care Microsoft și partenerii le pot oferi clienților din România. „Căutarea noastră a coincis cu anunțul Microsoft legat de noua versiune a Windows Server 2012 și de progresele înregistrate, ceea ce ne-a atras atenția. Chiar dacă era un produs nou, știam ce servicii de suport pune Microsoft România la dispoziția clienților locali și am fost deschiși. De fiecare data când am abordat o tehnologie nouă am investit și în pregătirea echipei: acces la documentație, training, certificări etc, iar din acest punct de vedere suportul pentru produsele Microsoft este cel mai ușor de accesat” consideră Cristian Asanache.

Derulare proiect

Proiectul în sine s-a derulat în luna decembrie 2012 și a constat din migrarea a 5 hosturi cu 25 de mașini virtuale de pe versiunea gratuita a platformei comerciale de

virtualizare pe Microsoft Hyper-V Server 2012. Procesul a fost rapid, conversia și migrarea făcându-se cu System Center Virtual Machine Manager, fără să fie nevoie de unelte din partea altor furnizori și cu suport din partea Microsoft și a partenerului Activ Systems. Procesele de business nu au fost afectate sau influențate în timpul conversiei chiar dacă mașinile care le susțineau erau funcționale. Simultan cu operațiunea de migrare, a fost operată o ajustare a resurselor de memorie alocate pe fiecare mașină virtuală în parte pentru a răspunde mai bine sarcinilor.

„Provocarea proiectului a fost conversia rapidă a celor 5 host-uri pe care doream să le mutăm fără modificări și incidente, de pe mediul virtualizat existent pe cel Microsoft. Pentru aceasta am pregătit un host compatibil și l-am folosit consecutiv pentru mutarea tuturor mașinilor virtuale. Migrarea a fost rapidă și fără incidente, iar practic utilizatorii soluțiilor de business nu au sesizat mutarea. Procesul a fost facilitat de pregătirea echipei IT a Caroli Foods Group pe tehnologiile Windows Server precum și suportul primit din partea Microsoft și a partenerului Activ Systems” consideră Cristian Asanache.

Dincolo de rezolvarea unor aspecte punctuale, proiectul are ca obiectiv pe termen lung crearea unei platforme unitare de operare pentru servere, infrastructura virtualizata și procese de back-up, care să beneficieze de un punct unic de suport „Pentru Caroli Foods Group, Windows Server 2012 devine baza dezvoltării infrastructurii IT pe termen lung, iar planurile imediate prevăd și implementarea altor tehnologii Microsoft disponibile pentru extinderea, centralizarea și eficientizarea serviciilor IT în cadrul organizației,” mai afirmă Cristian Asanache.

Beneficii

Utilizarea Microsoft Windows Server 2012 a adus companiei Caroli Foods Group o serie de beneficii punctuale în contextul procesului de migrare dar și beneficii pe termen lung prin simplificarea modului de administrare a infrastructurii IT.

Asigurarea continuității operaționale. Migrarea celor 5 host-uri și a mașinilor virtuale aferente a fost realizată rapid și fără întreruperi operaționale. Aplicațiile de business ale Caroli Foods Group au rămas funcționale pe tot parcursul procesului, iar activitatea utilizatorilor nu a fost afectată. „Integrarea nativă a soluțiilor Microsoft System Center Virtual Machines Manager și Windows Server 2012 a fost cheia proiectului și ne-a asigurat continuitatea operațională pe întreg parcursul migrării. Practic, utilizatorii de business nici nu au sesizat schimbarea platformei.” afirmă Cristian Asanache.

Optimizarea modului de rulare a aplicațiilor de business prin alocare dinamică de resurse. Anterior proiectului de Windows Server 2012, unele dintre aplicațiile de business ale Caroli Foods Group nu beneficiau de resurse suficiente pe vârfurile de încărcare ceea ce cauza latențe mari de răspuns și implicit nemulțumiri din partea utilizatorilor „Windows Server 2012 ne permite o monitorizare detaliată a resurselor consumate de fiecare mașină virtuală în parte și o alocare dinamică a acestora. După finalizarea migrării, timpul de răspuns al aplicațiilor s-a redus și am eliminat procesările lente pe vârfurile de încărcare. Am înregistrat această îmbunătățire atât pentru soluțiile LOB( aplicația de optimizare a rutelor de transport etc.) cât și pentru spațiul IT de testare a noilor aplicații. Astfel am crescut confortul utilizatorilor și asigurăm continuitatea și eficiența procesele de business din cadrul companiei,” consideră Cristian Asanache.

Reducerea costurilor cu infrastructura IT. Proiectul de Windows Server 2012 derulat în cadrul Caroli Foods Group a dus la reducerea costurilor cu IT-ul prin eliminarea investiției în resurse hardware suplimentare, servere sau spatiu de stocare precum și în licențele soluției de back-up. „Într-un mediu virtualizat, dacă nu există un sistem de stocare comun, mutarea mașinilor virtuale între host-uri nu este posibilă, însă Windows Server 2012 elimină această constrângere. Fără soluția Microsoft, ar fi trebuit să utilizam un echipament suplimentar de stocare ceea ce inducea costuri de achiziție, livrare și configurare nu tocmai neglijabile. Mai mult, modelul de licențiere al Windows Server 2012 este foarte flexibil și include atât sistemele de operare cat si platforma de virtualizare, consola de management a mașinilor virtuale precum si o soluție de back-up.” afirmă Cristian Asanache.

Optimizarea mediului de test și reducerea timpului pentru punerea în producție a noilor funcționalități din aplicațiile de business. Piața pe care activează Caroli Foods Group este foarte dinamică și prin urmare procesele de business sunt într-o continuă schimbare, ceea ce are un impact direct asupra actualizării soluțiilor informatice. Înainte de punerea în producție, Departamentul IT testează intens noile funcționalități, alături de grupuri de utilizatori din companie. Infrastructura virtualizată cu Windows Server 2012 și System Center 2012 permite construirea rapidă a unor medii de test și încărcarea acestora cu date de actualitate. „Cu Windows Server 2012 avem imediat la dispoziție resursele necesare mediilor de test, iar snap-shot-urile din aplicațiile de business pe care le obținem la fiecare 15 minute ne permit derularea testelor cu date proaspete și implicit obținerea unui grad ridicat de acuratețe. Unul dintre mediile de test cu mare impact asupra activității Caroli Foods Group este cel pentru soluția ERP, iar derularea rapidă a acestor teste este un aspect important, deoarece implică numeroși colegi din departamentele de business, a căror productivitate trebuie afectată cât mai puțin” declară Cristian Asanache.

Reducerea riscului de pierdere a datelor. Un rezultat direct al proiectului a fost înlocuirea back-up-ului incremental făcut zilnic pentru soluția ERP cu o salvare de date cu valoare de full back-up realizat la intervale de 15 minute. Componenta Data Protection Manager din Microsoft System Center 2012 reduce astfel considerabil riscul de pierdere a datelor și permite companiei Caroli Foods Group respectarea cerințelor de audit.

Pentru Caroli Foods Group, Windows Server 2012 devine baza dezvoltării infrastructurii IT pe termen lung. „Proiectul este încă la început și nu au fost exploatate toate funcționalitățile din Windows Server 2012 pentru o simplificare considerabilă a infrastructurii. Așteptările sunt ridicate, mai ales din perspectiva existenței șabloanelor de mașini virtuale și a replicării facile a acestora într-un viitor centru de Disaster Recovery, ” afirmă Cristian Asanache, IT Manager, Caroli Foods Group.

Echipamente utilizate în cadrul proiectului

Servere: IBM x3650, Dell R900, Power Edge R510

Storage: Dell Power Vault MD 3000, Power Vault MD 3200i

Comentariile sunt inchise.