„Private cloud” cu tehnologia vBlock la Rompetrol

cloud_computingLa finalul anului 2010, in plin demers de atingere a excelentei operaţionale si odata cu demararea proiectului de implementare a SAP, Grupul Rompetrol a optat  pentru dezvoltarea unei infrastructuri IT&C in nor (private cloud), pe baza Vblock, soluţie oferita de alianta VCE (Cisco, EMC si Vmware). Proiectul a urmarit provizionarea resurselor pentru mediul SAP, alaturi de consolidarea in “private cloud” a 575 de servere fizice si 11 sisteme de stocare .

In urma implementarii, compania estimeaza un indicator ROI (Return on Investment) de 22%, IRR (Internal Rate of Return) de 64%. Proiectarea si implementarea intregii soluţii au fost realizate de Crescendo si Iqon, in cadrul primului proiect de acest fel si de aceasta anvergura din regiune.

Punct de plecare

In 2009, dupa achizitia completa a Rompetrol de catre KazMunaiGas, compania a decis o schimbare majora de strategie,  de la cresterea  rapida la excelenta operationala. Proiectul trebuia sa susţina decizia implementarii solutiei SAP pentru consolidarea sistemului de management si planificare a resurselor companiei si sa garanteze optimizarea sistemului IT, reprezentat atunci de un mediu eterogen format din cca. 700 de servere, peste 20 de sisteme de stocare si cateva sute de aplicatii, administrate de doua Business Unit-uri IT.

”Existenta unui mediu IT eterogen genera dificultati si costuri mari de administare. Practic, in lipsa unui management centralizat, intretinerea implica numeroase deplasari in centrele de date si interventii manuale  pe o infrastructura al carei inventar corect era dificil de realizat. Mai mult, fiecare IT Business Unit administra separat sectiuni din infrastructura, ceea ce complica si mai mult situatia.”, afirma  Askar Zhakenov, Group IT Director Rompetrol.

Analizele interne, derulate in contextul implementarii SAP, au aratat un grad de utilizare la nivel de CPU de numai 2-3%, deoarece orice proiect nou venea cu hardware dedicat si nu exista un mediu virtualizat care sa optimizeze incarcarea serverelor. De asemenea, pentru sistemele de stocare, nivelul de utilizare era de cca 20%. Nu exista o solutie de Disaster Recovery pentru intregul sistem, ci doar pentru platformele de e-mail (Microsoft Exchange) si ERP (Oracle Enterprise Business Suite). In acest context, echipa Rompetrol a luat decizia consolidarii infrastructurii IT, cu un proiect de tip private cloud.

Decizie și solutie

Pentru identificarea platformei  hardware potrivita atat pentru sustinerea implementarii SAP, cat si pentru consolidarea intregii infrastructuri, echipa Rompetrol a derulat o analiza detaliata a pietei. La final, pe baza cerintelor definite in business plan, Rompetrol a ales platforma Vblock, dezvoltata de VCE (o alianta intre Cisco, EMC si VMware).

Pachetele Vblock combina intr-o platforma unica, scalabila si extensibila cele mai bune soluţii de procesare, stocare, comunicaţii unificate, administrare si securitate, oferite de membrii alianţei: Cisco, EMC si Vmware, si permit adoptarea virtualizarii pe scara larga, pornind de la servere, sisteme de operare, pana la aplicaţii de business, precum ERP, CRM, BI etc.

„Evaluarea interna facuta de Rompetrol a generat un proiect de consolidare, pentru care am analizat piata si am evaluat toate solutiile disponibile. Am ales platforma Vblock dupa o evaluare minutioasa a indicatorilor de performanta si a suportului garantat, dar si pentru conceptul unitar in jurul caruia a fost dezvoltata, aspecte care pentru noi au contat foarte mult.”, considera Askar Zhakenov, Group IT Director Rompetrol.

rompetrolDerulare proiect

Dupa etapa de informare, evaluare si selecţie, proiectul propriu-zis a demarat in decembrie 2010, cand Rompetrol a achizitionat platforma Vblock. Echipa Crescendo – Iqon a implementat doua platforme Vblock1, destinate zonei de enterprise computing, in doua locatii diferite, conectate printr-o linie de comunicaţii cu capacitatea de 10Gbps.

Arhitectura platformelor Vblock a fost proiectata si implementata  de specialistii Crescendo si integreaza solutii din familiile de produse Cisco UCS, Cisco Nexus, EMC Unified Storage,  VMware vSphere 4 Unified Infrastructure. Pentru backup si replicare, clientul a optat pentru soluţiile EMC Avamar si Recover Point.

Consolidarea si virtualizarea  serverelor fizice a fost realizata de catre echipa Iqon, conform unui plan agreat, care prevedea atingerea unor indicatori clari de performanta,  in conditiile minimizarii impactului asupra organizatiei.

“Proiectul de consolidare a fost o provocare datorita anvergurii sale si timeline-ului foarte agresiv. La finalul fiecarei etape, echipa noastra a atins obiectivele de performanţa stabilite, astfel ca, daca in aprilie 2011 existau 675 masini fizice si nici o masina virtuala, in aprilie 2012 am ajuns la peste 500 de  masini virtuale si doar 100 de masini fizice.”,   precizeaza Cristian Balulescu, Director Operaţional Iqon.

De altfel, incepand din februarie 2012, SAP este in productie pe Vblock: solutia are un site principal si unul de disaster recovery, situat intr-o locaţie diferita si capabil sa porneasca in cateva minute.

Proiectul SAP este unul din cele mai mari proiecte IT din mediul privat romanesc ai ultimilor ani. Soluţia deserveste activitatea tuturor diviziilor din cadrul grupului Rompetrol, ceea ce a determinat ca Roadmap-ul de implementare pentru prima faza sa fie foarte strict. Consolidarea a  facilitat atingerea obiectivelor agreate pentru prima faza.“, declara Giani Kacic, SAP Project Director Rompetrol.

Livrabile si beneficii

Impactul asupra companiei a fost benefic pe mai multe planuri. Din punct de vedere financiar, pentru proiectul Vblock, Rompetrol a estimat: o rata de recuperare a investiţiei ROI (Return on Investment) de 22% si o rata interna de rentabilitate IRR (Internal Rate of Return) de 64%.

Din punct de vedere al eficientei operaţionale, s-au inregistrat urmatoarele  beneficii:

  • Cresterea vitezei de raspuns a IT-ului la nevoile de business ale organizatiei. Datorita mediului virtualizat si a managementului centralizat, timpul alocat pentru provizionarea de servere dedicate proiectelor noi s-a redus la doar cateva ore, fata de luni de zile, perioada necesara anterior pentru indeplinirea procedurilor de achizitie, livrare, instalare si configurare echipamente.
  • Optimizarea costurilor operationale ca urmare a consolidarii mediului IT pe o infrastructura unitara. Monetizarea acestei actiuni insumeaza costurile aferente spatiului ocupat, ale consumului de energie pentru power&cooling, precum si ale serviciilor de mentenanta si suport tehnic contractate catre furnizori (de exemplu, spatiul fizic alocat echipamentelor IT s-a restrans cu cca 30%, prin reducerea numarului de rack-uri de la 45 la 29).
  • Reducerea cu 50% a gradului de incarcare a echipei care administreaza mediul IT.
  • Disponibilitatea hardware a crescut la 99,80%, de la 93,7% la inceperea proiectului, cu o rata a incidentelor in scadere de la o medie lunara de 3 la una de 0,05.
  • Gradul de utilizare a CPU a crescut de la 2,7% la 17%, iar la nivel de RAM de la 53% la 90%.
  • Fereastra de back-up s-a redus cu 76%, de la aproape  9 ore la doar 2 ore.
  • in urma utilizarii tehnologiilor de deduplicare, spatiul de stocare necesar pentru back-up a fost redus cu 69,37%.

Cine sunt actorii implicati: IQON si Crescendo?

Pentru derularea proiectului, primul din Europa de Sud-Est, Rompetrol a  selectat compania  Crescendo, integrator IT&C cu experienta inclusiv in industria de petrol si gaze, care detine  competente avansate  pe tehnologiile Cisco, EMC si VMware. Crescendo a oferit servicii de consultanta  si implementare, dar si suportul aferent pentru fiecare etapa a proiectului. Consultantii Crescendo au lucrat in echipa cu specialistii Iqon,  integrator de sisteme specializat pe industria de petrol si gaze, cu expertiza si  in alte industrii  precum retail, energie si utilitati, telecomunicaţii, public, sanatate. Iqon opereaza patru centre de date si gestioneaza  toate sistemele IT ale Rompetrol.  Pe langa Romania,  Iqon opereaza si in alte tari din Europa si Asia (de exemplu Olanda, Italia, Elvetia, Kazahstan, Georgia, Rusia). “Adoptarea platformei Vblock a oferit companiei Rompetrol o infrastructura IT unitara, cu un nivel ridicat de flexibilitate. Pentru noi, aceste  beneficii se traduc in usurinţa de administrare si viteza de raspuns la solicitarile business-ului clientului nostru. Pe scurt, excelenţa in satisfacerea nevoilor clienţilor nostri.” – Cristian Balulescu, Director Operaţional Iqon.

 

Comentariile sunt inchise.