Categorie: Cloud Computing

Scoala Americana adopta Office 365 for Education

SchoolHouseDeschisă în 1962, American International School of Bucharest a crescut constant în ultimii 51 ani atât ca număr de elevi cât şi ca  procese educaționale. În mod curent, în cadrul AISB învaţă peste 800 de elevi de naţionalităţi diferite ( 56), susţinuţi de peste 150 de profesori din diverse ţări ale lumii. Şcoala se focalizează atât pe aspectele academice ale educației cât şi pe implicarea studentilor în proiecte de servicii în favoarea comunității despre mediu,oameni și animale. AISB acordă o mare atenție tehnologiei care beneficiază de un suport bun din partea conducerii, iar în ultimii ani a investit constant în dezvoltarea unei infrastructuri solide, atât ca hardware cât și ca aplicații, inclusiv într-o rețea  wireless, în care cel puţin  1000 de dispozitive sunt conectate  zilnic. Toți copiii folosesc laptopuri și tablete în cadrul activităților educaționale, iar școala derulează  programul BYOD (Bring Your Own Device) pentru elevii mai mari, ceea ce duce la o diversitate foarte mare a dispozitivelor utilizate. „În cadrul curriculei folosim intens tehnologia pentru a îmbunătăţi perfomanţele elevilor. Pe de altă parte, dorim să creștem încrederea copiilor în utilizarea tehnologiei, dar și gradul de siguranță în acest proces,” afirmă Johnson Jacob, Director IT .

Punct de plecare

În 2013, un audit intern a arătat ca AISB foloseşte și întreţine 59 de sisteme și subsisteme IT pentru derularea activității, de la soluții educaționale, la e-mail și lucru colaborativ, precum și un număr de 18 servere. Numărul mare de aplicații inducea costuri ridicate  de administrare dar și dificultăţi la nivelul utilizatorilor prin gradul ridicat de diversitate. În următoarele luni, AISB a derulat un proiect intensiv de reducere a costurilor cu echipamentele IT, atât prin reducerea numărului de aplicații utilizate cât şi prin consolidarea infrastructurii fizice.  „Proiectul a încercat să răspundă la întrebările Cum, Ce și De ce comunicam și colaborăm ca instituție de învăţământ și cum putem optimiza aceste procese cu ajutorul tehnologiei. În acest demers, am analizat mai multe implementari de modele tehnologice care permit reducerea costurilor dar totodată extinderea colaborării și mobilității” mai afirmă Johnson Jacob.

Analiza a dus la identificarea a două platforme de tip Software ca Serviciu (SaaS/Software as a Service) potrivite cu obiectivele AISB: Microsoft Office 365 for Education și Google Apps for Education. Pentru aceste soluții, AISB a inițiat o analiză comparativă care a avut în vedere 11 categorii: funcționalități standard, capacitate de stocare, online web apps, disponibilitatea unui client pentru desktop, compatibilitate pentru formatul documentelor din arhiva școlii, compatibilitate cu hardware-ul și sistemele de operare existente,  tipuri de licențiere, oportunități de dezvoltare, facilități de administrare,  servicii de suport și evident costuri. În final, AISB a ales Office 365 for Education ca platformă de bază pentru comunicarea și colaborarea celor aproape 1000 de persoane din cadrul organizației. Concluzia analizei derulate în 2013 a fost că pentru asigurarea continuității procesului educațional, păstrarea formatelor documentelor din arhivă este o condiție de bază, iar confortul utilizatorilor este un obiectiv la fel de important. Prin urmare, am ales Office 365 care respectă aceste două cerinţe majore, iar în plus oferă numeroase facilități la nivel de colaborare și conectivitate între desktop și cloud” afirmă Johnson Jacob.

Proiect

În cadrul AISB, Office 365 a devenit platforma pentru e-mail, colaborare, editare documente, stocare, Instant Messaging și conferințe web. AISB a contractat 175 de subscripții plătite Office 365 planul A3 pentru personalul didactic și administrativ precum și 1000 de subscripții gratuite Office 365 planul A2 pentru elevi, care au primit gratuit și pachetul Office 365 ProPlus pentru PC/Mac și Office Mobile pentru dispozitive mobile în cadrul programului Microsoft Student Advantage

Citeste continuarea »

Borealy.ro s-a mutat pe Windows Azure. Care este castigul?

BorealyBorealy Gifts este un magazin online specializat pe cadouri, bijuterii și decorațiuni cu oeste 1.000 de produse la vanzare. Traficul lunar este de cca 2.500 vizite pe zi, cu valori semnificativ mai mari de sărbători cand iese intreg poporul la cumparaturi. Valoarea medie a coșului de cumpărături pe Borealy.ro a fost de 300 RON. Complementar magazinului online, compania Borealy Gifts operează și un showroom în București. (prin zona Piata Charles DeGaulle, daca va intereseaza)

Cerințe

În primii doi ani de activitate, Borealy.ro a funcționat pe o platformă de e-Commerce open-source, găzduită la un furnizor local, inițial pe o mașină virtuală, iar ulterior pe un server dedicat. Această situație genera dificultăți în gestionarea vârfurilor de trafic din perioada tuturor sărbătorilor anuale, deoarece infrastructura IT era dimensionată pentru un trafic mediu, iar contractarea temporară a unor resurse hardware suplimentare nu era simplu de realizat. Astfel, era afectat timpul de încărcare al platformei, indicator pe care Borealy în consideră relevant în efortul de creștere a ratei de conversie.

Asigurarea unei viteze optime de încărcare este un obiectiv important pentru Borealy, în contextul în care internetul de mare viteză a obișnuit piața cu o experiență de navigare rapidă, indiferent de complexitatea site-urilor. În comerțul online, 4-5 secunde de așteptare la încărcarea unor informații sau imagini înseamnă foarte mult. Clienții nu au răbdare și prin urmare dacă platforma nu oferă un răspuns prompt, părăsesc rapid site-ul, ceea ce evident afectează imaginea și vânzările, consideră Eugen Rasoiu, Director General Borealy Gifts.Borealy

Structura traficului Borealy.ro provine în proporție de 70% din Google Adwords și 30% din căutări organice, însă traficul organic are o rată de conversie dublă. Astfel, un timp mic de răspuns al platformei aduce pentru Borealy o poziționare mai bună pe motoarele de căutare și implicit posibilitatea obținerii unei rate de conversie superioară. Magazinul online Borealy.ro oferă un număr mare de produse pentru care sunt disponibile patru până la opt imagini de rezoluție bună și numeroase elemente informative, ceea ce face ca baza de date să fie mare, iar interogările să dureze.  Experiența ultimilor ani ne-a arătat că există o legătură strânsă între timpul de răspuns al platformei și rata de conversie. Astfel, ne-am propus să oferim clienților o experiență de navigare plăcută atât prin abundența informațiilor cât și printr-un răspuns prompt al platformei de e-Commerce, ceea ce implică însă existența unei infrastructuri IT performante afirmă Eugen Rasoiu.

Citeste continuarea »

CJ Argeș, prima Administrație Publica Locala cu e-mail in cloud

cloud_email_erpConsiliul Județean Argeș este prima instituție publică din România care adoptă un serviciu de e-mail în cloud pentru întreaga organizație. Recent, în cadrul parteneriatului public-privat cu Ara Software, CJ Argeș a migrat 450 de utilizatori de la o soluție tradițională de e-mail la Office 365, serviciul de cloud al Microsoft.  În cadrul parteneriatului public-privat amintit anterior, Consiliul Județean Argeș a beneficiat de o soluție de e-mail performantă bazată de Microsoft Exchange Server 2003, găzduită în propriul centru de date al instituției. În cadrul soluției exista un domeniu principal, al Consiliului Județean Argeș, precum și alte 114 subdomenii dedicate instituțiilor din subordine (orașe și comune) cu un total de peste 1.000 conturi de e-mail. Dupa 10 ani de utilizare, soluția devenise depășită din punct de vedere tehnologic, atât din punct de vedere hardware cât și software. Serverul pe care rula era foarte vechi și nu mai beneficia de garanție, iar centrul de date al instituției nu putea asigura o disponibilitate conform cerințelor. Prin urmare, Consiliul Județean Argeș înregistra întreruperi în funcționarea mesageriei electronice, atacuri la nivel de SMTP, vulnerabilități etc.

Limitările bugetare din ultimii ani însă nu permiteau dezvoltarea unui soluții on-premises datorită costurilor mari induse de achiziția unui server, a licențelor necesare și a serviciilor de configurare și instalare) și asigura posibilitatea extinderii în timp a gradului de utilizare în funcție de necesități. Prin urmare, CJ Argeș și Ara Software au analizat alternativa cloud computing și au identificat Microsoft Office 365 drept soluția potrivită pentru Consiliul Județean Argeș și care oferea siguranța unui contract pe termen lung cu un furnizor global precum și un  sistem de plată flexibil și adaptat exercițiului bugetar specific unei instituții publice. Prin urmare, Consiliul Județean Argeș a ales serviciile Microsoft Office 365 pentru 450 de utilizatori, cu două planuri de licențiere, urmând ca prosigla_cj2iectul să fie extins ulterior prin adăugarea de noi conturi în funcție de cerințe. „În lipsa finanțării necesare investiției în infrastructură, am identificat drept cea mai bună soluție adoptarea serviciului de e-mail Microsoft Office 365, care oferea toate funcționalitățile necesare precum și un model de cost flexibil, în funcție de numărul utilizatorilor,” afirmă Nicușor Dumitru. În urma acestui proces, Consiliul Județean Argeș a devenit prima instituție din Administrația Publică Centrală din România care a migrat complet la un serviciu de e-mail găzduit în cloud.

 

Derulare proiect

Pentru derularea proiectului, Consiliul Județean Argeș și Ara Software Group au apelat la serviciile Microsoft, atât pentru identificarea celei mai bune soluții tehnice cât și pentru migrarea efectivă a conturilor de e-mail. O primă etapă a proiectului s-a derulat în perioada iunie-iulie 2013, prin migrarea a 450 de utilizatori la serviciile Office 365, o a doua etapă, cu un termen lung, fiind planificată pentru adăugarea altor conturi necesare. Au fost contractate 450 de conturi Office 365, în două variante de licențiere, specifice pentru administrația publică: Plan 1 și Kiosk. Nicusor Dumitru, Sef Serviciu IT CJ Arges„Într-o prima etapă am dorit să păstrăm funcțională soluția actuală pentru o categorie de conturi latente, care sunt folosite foarte rar, de obicei în cadrul instituțiilor subordonate. Însă integrarea celor două soluții nu era atât de facilă și prin urmare, am optat exclusiv pentru conturi în cloud, am eliminat o parte din adresele de e-mail nefolosite urmând să le activăm doar dacă sunt cu adevărat necesare și utilizate”, afirmă Nicușor Dumitru. Migrarea a fost realizată treptat, în week-end, pentru a nu afecta activitatea angajaților.  Pentru accesarea efectivă a serviciilor Office 365, se utilizează atât aplicația Microsoft Outlook cât și alte interfețe, inclusiv Web. Mesajele sunt stocate și arhivate în cloud pentru a reduce presiunea pe capacitatea de stocare disponibilă pe stațiile de lucru. Complementar, în prețul abonamentului, utilizatorii au la dispoziție 25 GB spațiu de stocare în cloud, precum și un sistem complex și configurabil de protecție antivirus și anti-spam.

Citeste continuarea »

Rechizitelemele.ro merge mai bine cu Windows Azure

dacrisDacris este unul dintre principalii jucători pe piața de birotică și papetărie cu o vechime de 18 ani și o cotă de piață semnificativă. Compania este unic importator al produselor Pilot și distribuitor pentru branduri precum: 3M, Esseltte, SKAG, Fellowes, Tarifold, DoubleA,  Xerox, HP, Rapid, Aero, Noki, Rapescu, Trodat, Tork si altele. Dacris are o prezență națională extinsă prin 7 depozite logistice care acoperă segmentul de clienți business, clienți de tip retailer (rețele de magazine mari, librarii independente etc) dar și o prezență online prin magazinele virtuale papetarie.net si rechizitelemele.ro care acoperă segmentul de vânzare cu amănuntul. Această activitate a devenit mai intensă în ultimii 5 ani, si a cunoscut o creștere continuă atât la nivelul produselor disponibile cat și a volumelor de vânzări.

Rechizitelemele.ro reprezintă principalul canal de retail al companiei Dacris și a fost lansat în Septembrie 2011. Magazinul pune la dispoziția pieței, peste 3000 de produse, într-o gama foarte diversificată, de la rechizite pana la tablete, acoperind practic întreg necesarul pentru scoală al unui copil, dar nu numai. Traficul depășește 1500 de vizitatori unici pe zi, fiecare client alocând aproximativ 2.5 minute pentru fiecare vizită. Rata de conversie este mult peste media pieței, cu un număr mediu de 5 produse pe comandă la o valoare a coșului mediu de cca 130 RON, conform analizelor pe ultimele 3 luni.

Situația inițială

În 2011, la momentul lansării proiectului Rechizitelemele.ro, Dacris a optat pentru o platformă de e-Commerce dezvoltată de o companie locală și care acoperea cerințele funcționale inițiale. Mai mult, același furnizor asigura și găzduirea platformei pe o infrastructură IT proprie. În ultimii ani însă, pe fondul creșterii constante a activității, aceasta platformă a devenit insuficientă pentru cerințele de performantă și eficiență ale Dacris. Mai mult, în ciuda unui SLA aparent acoperitor, disponibilitatea înregistrată de Rechizitelemele.ro a fost mult sub așteptări.  „Platforma era instabilă, iar comenzile erau procesate greoi fără ca numărul acestora să fie prea mare. În situații extreme, precum Black Friday și campania Back To School când traficul a înregistrat valori de 15-20 de ori mai mari, întreruperile au depășit chiar și câteva ore consecutiv,” afirmă Veronica Mircea, Director de Marketing, Dacris.  Răspunsul greu al platformei ducea la abandonarea comenzii si implicit la pierderea unor oportunități importante. În egală măsură, imaginea companiei și a magazinului online erau afectată de această situație, iar pierderile pe termen lung puteau fi considerabile. În acest context, managementul Dacris a luat decizia schimbării platformei și a serviciilor de găzduire cu obiectivul de a livra clienților una dintre cele mai bune experiențe de retail din online-ul românesc.

Veronica Mircea

Veronica Mircea, Director Marketing Dacris

Soluția

În toamna anului 2012, după o experiență de Black Friday complet nesatisfăcătoare, Dacris a inițiat un proces de selecție a unei noi platforme, cerințele principale fiind alegerea unei soluții standardizate care să elimine dependența de un dezvoltator anume si obținerea unui nivel ridicat de disponibilitate și scalabilitate în perioadele cu trafic intens. După analiza mai multor oferte, Dacris a ales soluția propusă de Zitec, bazată pe platforma de e-Commerce Magento găzduită pe Microsoft Windows Azure. „Zitec a fost singura compania care ne-a propus o soluție de tip cloud computing, restul ofertelor bazându-se pe furnizori locali de hosting. Am avut încredere în soluția propusă de Zitec, fără să ne bazam doar pe intuiție, iar pe lângă platforma Magento a contat foarte mult și numele Microsoft”, consideră Veronica Mircea. Alte elemente relevante în luarea deciziei au fost SLA-ul cu răspundere financiară oferit, precum și nivelul ridicat de securitate asigurat de centrele de date Microsoft.

 

 

Citeste continuarea »

Caroli Foods virtualizeaza infrastructura cu Hyper-V

VirtualizareActivitatea unei companii precum Caroli Foods Group se desfășoară fără întrerupere: 24/7, iar IT-ul trebuie să ofere disponibilitatea necesară. Pentru atingerea acestui obiectiv, Caroli a ales Microsoft Windows Server 2012 pentru virtualizarea și administrarea infrastructurii IT. Proiectul a permis nu doar atingerea unui nivel ridicat de disponibilitate dar și o reducere a costurilor prin exploatarea mai eficientă a serverelor și sistemelor de stocare deja existente. Mai mult, prin alocarea dinamică a resurselor, Windows Server 2012 a dus la optimizarea modului de rulare a aplicațiilor de business și la asigurarea fluenței în utilizare.

Caroli, dincolo de mezeluri

Caroli Foods Group este liderul pieței de mezeluri proaspete din România. Compania deține o unitate de producție în Pitești, cu o suprafață de 15000 de metri pătrați, care este certificată în conformitate cu ISO 9001:2000 și respectă standardele HACCP (The Hazard Analysis Critical Control Point Sytem) din domeniul siguranței alimentare. Distribuția produselor este asigurată printr-o rețea de 9 depozite regionale și o flotă comercială proprie, către peste 5000 de magazine și puncte de desfacere.

Caroli Foods Group consideră tehnologia drept un pilon important care stă la baza succesului și atingerii obiectivelor de a oferi cele mai bune produse și servicii consumatorilor. Prin urmare, compania a investit atât în utilaje moderne, dotate cu computere de proces, care derulează programele prestabilite pentru fiecare operație si produs fabricat, precum și într-o infrastructură IT profesională. Din punct de vedere IT, compania operează un Centru de Date cu peste 50 de servere și sisteme de stocare profesionale ( IBM și Dell) precum si o serie de soluții care includ: ERP, WMS (Warehouse Management System), SFA (Sales Force Automation), Optimizare rute de transport, Business Inteligence, etc. Soluțiile sunt accesate remote pe tehnologie Microsoft Terminal Services, prin intermediul unui VPN. Infrastructura IT este virtualizată în proporție de 50% și este administrată de o echipă de specialiști formată din 8 persoane.

_DSC9549

Cristian Asanache

Situația inițială

Datorită specificului activității Caroli, sistemul informatic înregistrează tranzacții 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, cu inevitabile vârfuri de încărcare pe anumite aplicații critice. Astfel, Departamentul IT trebuie să asigure continuitatea operațională și disponibilitatea permanentă a resurselor IT la un nivel optim, dar și un grad ridicat de agilitate a întregii infrastructuri.

Pentru virtualizarea infrastructurii IT, până în 2012 Caroli Foods Group a utilizat o versiune gratuita a unei platforme comerciale de virtualizare, care nu includea consola de management și avea limitări la nivel de funcționalități. Managementul mașinilor virtuale era dificil și solicita multă atenție și timp din partea echipei IT, iar soluția nu permitea comutarea automată între controllerele unui sistem de stocare când unul dintre acestea era nefuncțional și nici nu permitea alocarea dinamică a resurselor hardware pentru fiecare mașină virtuală în parte. Astfel, aplicațiile mari consumatoare de resurse precum cea care asigură optimizarea rutelor de transport, în perioadele cu vârf de încărcare, aveau latențe mari în funcționare și generau unele disfuncționalități la nivelul proceselor de business, precum și nemulțumiri din partea utilizatorilor. „Dincolo de lipsa unei console performante pentru managementul infrastructurii virtualizate, soluția anterioară nu ne oferea detalii de putere, consum pentru fiecare mașina în parte și nici nu puteam aloca dinamic resursele disponibile. Prin urmare, Departamentul IT aloca prea mult timp administrării, iar unele aplicații răspundeau greu în perioadele cu încărcare ridicată. Pentru asigurarea eficienței proceselor de business, se impunea identificarea și adoptarea unei soluții comerciale”, afirmă Cristian Asanache, IT Manager Caroli Foods Group.

Complementar, existau cerințe pentru schimbarea aplicației de back-up existente, fiind necesara identificarea unei soluții care să ofere o derulare centralizată și eficient a activităților de back-up și restore (bare-metal recovery, sisteme de fisiere, system state, baze de date SQL). Pentru soluția ERP, cu o bază de date SQL, se realiza un back-up complet în fiecare zi, însă fereastra necesară acestui proces dura câteva ore, situație care nu corespundea necesităților actuale de business ale companiei.

Citeste continuarea »