Categorie: Gestiune integrata

Heveco, ERP cu amortizare in 2 ani

ROIDe 17 ani, Heveco oferă servicii de inginerie civilă și arhitecturală si face management pentru proiecte de construcții. Serviciile oferite acoperă toate aspectele funcționale ale unui proiect de construcții, de la identificarea terenului și realizarea studiilor de fezabilitate până la obținerea avizelor legale și proiectarea facilităților. Activitatea se derulează din două locații: un sediu central Ploiești unde se află echipa managerială și unul operațional în  Târgoviște. Heveco are o echipă cu cca 60 de angajați și este certificată ISO 9001/2008 și ISO 14001/2005. Beneficiarii companiei sunt companii mari și foarte mari, atât antreprize de construcții cât și furnizori de utilități sau rețele de retail.  Printre clienți se află: Petrom, British American Tobacco, Carrefour, Bricostore, Unger Romania, Lukoil, Romtelecom, Wienerberger etc.

Punct de plecare in abordarea proiectului ERP

Avand in vedere clientii amintiti anterior, proiectele gestionate de Heveco sunt extrem de complexe și implică atât existența unei echipe dedicate cât și partajarea unor resurse comune. Procesele specifice sunt gestionate cu unelte profesionale de Project Management (Oracle Primavera și Microsoft Projects) însă informațiile de natură financiară, logistică și de resurse umane nu erau consolidate într-o bază de date unică pentru un acces facil. Prin urmare, managementul companiei era privat de informații esențiale despre derularea proiectelor și nici nu putea obține facil o imagine generală asupra activității prin analiza unor indicatori de performanță. Datele erau prelucrate manual la sediul din Târgoviște, centralizate în fișiere de tip Excel și trimise pe email către sediul central din Ploiești. Aceasta situație, genera întârzieri mari în livrarea rapoartelor de activitate precum și erori frecvente în manipularea datelor. „Am nevoie permanent de informații pentru a-mi susține deciziile, însă aceste informații sunt greu de obținut fără un sistem informatic, mai ales atunci când activitatea este complexă și se derulează în mai multe locații. Lipsa vizibilității asupra detaliilor financiare ale fiecărui proiect în parte derulat de Heveco mă determina să amân luarea unor decizii și să pierdem atât oportunități de afaceri cat si posibilitatea remedierii unor situații negative” afirmă Trandafir Costin, Administrator Heveco.

Cerințe la implementare

Din punct de vedere business, cerința primară a Heveco era crearea unei unități operaționale între cele două sedii ale companiei pe baza unui sistem informatic integrat care să permită acces în timp real la informații consolidate. Mai mult, managementul Heveco dorea o gestiune mai detaliată a centrelor de cost și profit pentru a putea identifica rapid gradul de profitabilitate a proiectelor și resursele umane și materiale alocate acestora. O altă cerință a Heveco viza un sistem de raportare, atât la nivel managerial cât și financiar-contabil, prin care persoanele cu funcții de decizie să aibă acces la informații structurate despre activitatea companiei la nivel de detaliu. De asemenea, compania avea nevoie de un sistem eficient pentru pontajul resurselor umane, pentru a putea face o defalcare mai evidentă a resurselor utilizate în cadrul fiecărui proiect.  „Nevoia unui sistem integrat era evidentă. Spre exemplu, efectuam plăți către furnizori din ambele locații, iar in lipsa unei consolidări în timp real a operațiunilor, Departamentul Financiar nu avea control asupra soldurilor și nici nu putea raporta către management situația acestora”, precizează Alina Popescu, Project Manager Heveco.

Citeste continuarea »

Proiect ERP la Melinda Instal; despre beneficii si ROI

melinda instalCu un Director General convins că succesul unui proiect ERP ține de selectarea soluției potrivite, Melinda Instal a ales Microsoft Dynamics AX pentru susținerea unei afaceri de peste 30 milioane EUR. Procesul de selecție a fost foarte meticulos, a durat 6 luni și a inclus prezentări de la 8 furnizori, analiză de funcționalități și verificarea referințelor. Alegerea a fost însă cea potrivită, iar soluția Microsoft Dynamics AX, implementată de compania XAPT, a devenit baza deciziilor luate de echipa managerială și a contribuit la îmbunătățirea indicatorilor economici ai Melinda Instal.

 Ce este de stiut despre Melinda Instal?

Melinda Instal face parte, alături de Melinda Steel, din grupul Melinda înființat în 1994 si este unul dintre jucătorii de top pe piața materialelor și componentelor pentru instalații. La începutul anilor 2000, compania s-a extins intens atât la nivel regional prin deschiderea de filiale în mai multe județe dar și prin diversificarea produselor și serviciilor oferite pe ambele linii de business: distribuție și retail. În mod curent, compania are o prezență națională  printr-o rețea proprie de depozite regionale (în București, Bacău, Craiova, Tg Mureș, Cluj, Timișoara, Oradea, Baia Mare, Bistrița și Brașov) ce însumează 16.500 mp și o rețea de 16  magazine, cu peste 5.000 mp suprafața totală de expunere. Melinda Instal comercializează peste 12.000 de produse: materiale și componente pentru instalații de apa, gaz, încălzire, canalizare precum și soluții complete pentru baie.

Cu sediul central în Odorheiu Secuiesc, Melinda Instal are peste 250 de angajați și un parc auto propriu cu cca. 100 de mașini. Pentru 2011, cifra de afaceri la nivelul grupului Melinda a fost de peste 70 milioane EURO, cu un aport de 35-36 milioane EUR din partea Melinda Instal. Conform analizelor, Melinda Instal deține o cota de 5% și ocupa locul 3 pe piața de profil (comerț cu materiale pentru instalații).

Conjunctura proiectului ERP

În 2003, Melinda Instal a optat pentru implementarea unui ERP dezvoltat de un furnizor local, soluție orientată cu precăderea asupra gestionării proceselor financiare dar completată ulterior cu aplicații dezvoltate in-house pentru gestiunea unor activități specifice. Lipsit de o analiză temeinică, proiectul nu a fost însă la nivelul așteptărilor, atât din punct de vedere al soluției în sine care era destul de limitată ca funcționalități cât și al implementării care nu s-a derulat conform planificării inițiale. Mai mult, customizarea excesivă nu permitea efectuarea unui up-grade la noile versiuni dezvoltate de furnizorul respectiv. Astfel, creșterea în volum și complexitate a activității Melinda Instal din perioada 2003-2008 nu a putut fi susținută de această soluție informatică, iar compania se confrunta cu imposibilitatea gestionarii activității pe multiple centre de profit, lipsa de transparență pe tipuri de activități, imposibilitatea derulării unei politici comerciale la nivel de sucursale,  depozite supradimensionate și sume mari de bani blocate in stocuri etc. Mai mult, echipele de vânzări nu aveau acces la informații în timp real despre stocuri, iar rapoartele manageriale se obțineau cu dificultate. „Am realizat în timp că deși veniturile companiei erau în creștere profitabilitatea era scăzută. Soluția informatică nu permitea o transparență a liniilor de business, prin urmare investeam și alocam aceleași resurse tuturor activităților, indiferent dacă erau mai mult sau mai puțin profitabile. Dacă în prima jumătate a anilor 2000, marginile bune pe care le înregistram ne permiteau sa finanțăm inclusiv prostia, după cum spune proprietarul grupului Melinda, criza economică ne-a determinat să schimbăm atitudinea” afirmă András Lehel  General Manager Melinda Instal.

Citeste continuarea »